Potas

PotasPotas to pierwiastek którego głównym zadaniem jest zajmowanie się gospodarką wodną oraz regulacje czynności nerwowych i mięśniowych naszego organizmu, wpływa on również pozytywnie na koncentracje. Ponadto połączenie jodu i potasu (jodek potasu) jest niezwykle pożytecznym środkiem zapobiegającym wielu chorobom, pomaga on również usuwać z organizmu toksyczne metale, a nawet zwiększą naszą ogólną odporność i przyspiesza regenerację. Produkty które zawierają najlepiej przyswajalny potas to między innymi banany, suszone owoce(morelach, figach, jabłkach, rodzynkach), konserwy, przetwory rybne, brzoskwinie, ziemniaki, porzeczki, orzechy oraz rośliny strączkowe. Niedobór potasu przejawia się zwiększonym pragnieniem, osłabieniem mięśni, spadkiem koncentracji oraz większą sennością. Zdiagnozowanie nadmiaru potasu może być z koli dosyć kłopotliwym zadaniem gdyż wiele typowych objawów występuje również przy innych dolegliwościach, a są to: bóle oraz mrowienia w mięśniach, zaburzenia równowagi, zawroty głowy, kłopoty z koordynacją ruchową, nieregularna praca serca. W skrajnym przypadku nadmiar potasu może wywołać porażenie mięśni czy też zatrzymać akcję serca.