Odżywianie dla sportu

Odżywianie dla sportuO tym, jak wielki wpływ na nasze zdrowie ma sposób odżywiania, nie trzeba nikogo przekonywać. Odpowiednio skomponowana dieta jest bardzo ważna także dla sportowców, kulturystów i wszystkich tych osób, które chcą poprawić kondycję lub ukształtować sylwetkę. Dieta osób, które chcą budować masę mięśniową, powinna dostarczać duże ilości pełnowartościowego białka. Białko to główny budulec występujący w organizmie, bez niego niemożliwy jest wzrost i regeneracja mięśni. Działa także anty-katabolicznie, czyli zapobiega rozpadowi tkanki mięśniowej. W diecie sportowca nie może zabraknąć chudego mięsa, chudych ryb, białek jaj. Nie można pomijać także roli węglowodanów. To one dają nam zastrzyk energii. Warto jednak zwrócić uwagę, jakie węglowodany dostarczamy organizmowi. Cukry proste to prosta droga ku przybieraniu na wadze. Lepiej zastąpić je złożonymi czyli produktami zbożowymi z grubego przemiału, nasionami roślin strączkowych, surowymi owocami i warzywami. Wprowadzając do diety tłuszcze, należy zwrócić baczną uwagę na ich jakość. Specjaliści radzą by ograniczyć nasycone tłuszcze zwierzęce na rzecz nienasyconych tłuszczy roślinnych. Poleca się oleje lniane i z orzechów czy oliwy tłoczone na zimno. Bardzo ważnym elementem diety sportowca jest błonnik, który działa oczyszczająco na układ trawienny i hamuje uczucie łaknienia. Dobra dieta jest bardzo ważna dla sportowców. Ma ona niebywały wpływ na osiągane przez nich rezultaty.