Dlaczego warto jeść kasze

Dlaczego warto jeść kaszeKasze należą do jednych z najbardziej zdrowych produktów spożywczych. W każdej kaszy znajdziemy dużo łatwo przyswajalnej skrobi. To dlatego po zjedzeniu porcji kaszy przez długi czas nie odczuwamy głodu. Kasze powinny wejść na stałe do jadłospisu osób chorych na cukrzycę. Wszystkie, ale szczególnie kasza jaglana, gryczana i jęczmienna, mają niski indeks glikemiczny, nie powodują więc gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. W kaszach jest spora ilość witamin z grupy B. Wśród witamin z tej grupy w kaszach znajduje się najwięcej witaminy B1, B2, B3 i B6. Witaminy z grupy B bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy, witamina B3 znana także jako witamina PP ma wpływ na poziom cholesterolu. Witamina B1 odpowiada za prawidłową pracę serca, witamina B2 wpływa na jakość widzenia. Kasze zawierają duże ilości składników mineralnych, w tym niezbędny dla prawidłowej pracy układu krążenia potas i magnez. W profilaktyce żylaków istotną rolę pełni rutyna, której duże ilości zawiera kasza gryczana.